Bilen i filmens värld

De flesta känner till att vad som helst kan hända i filmens värld. Ingenting är omöjligt och både hjältar och maskiner ges oanade krafter. I denna kontext är det alldeles självklart att bilar kan flyga, köra själva eller till och med prata vid behov. Dessutom förstärker olika former av rekvisita den aktuelle huvudrollsinnehavarens karaktär. Här har bilen som accessoar stor betydelse för hur actionhjälten eller den geniala biltjuven uppfattas.

Hur hade det sett ut om självaste James Bond hade kört runt i en liten hundkoja? Då hade agent 007 uppfattats som Mr. Bean istället för en cool underrättelseagent som nonchalant glider omkring i en Aston Martin DB5. Om Nicolas Cage hade försökt bryta sig in på mopedbilsfabriken för att stjäla ett antal fabriksnya Axiam hade “Gone in 60 seconds” definitivt fått byta titel. Istället stjäl han ett parti lyxbilar och gäckar poliserna i sin GT 500 Mustang kallad “Eleanor”.

Medvetet eller omedvetet kan man också fundera kring bilens roll som rekvisita även utanför filmvärlden i reella människors identitetsskapanden och livsval. Specifika bilmärken skulle kunna väljas av ekonomiska, känslomässiga eller rent estetiska skäl. En del människor menar att val av bilmärke berättar lika mycket om en människa som de kläder hon bär. Detta resonemang innebär att reklampåverkan, mode och trender även gäller bilbranschen. Bilen blir helt enkelt bärare av vissa ideal som förknippas med ekonomiska möjligheter, önskad social tillhörighet, faktisk samhällsklass men även aktuell civilståndstatus.

Det är inte bara i filmvärlden som bilen både ses och ofta används som en manlig statussymbol utan även statistiskt sätt är det vanligt att män köper fler bilar än kvinnor i verklighetens vardagsliv. Det är ofta mannen som både sköter bilen och som också gärna kör den. För människor överlag är bilen dock en symbol för frihet och bekvämlighet. Den möjliggör pendling, transporter och gör det lättare att knyta samman människor och platser.

Det finns gott om kända bilar som figurerat i Hollywoodproduktioner både som sig själva och under modifierat chassi. Vem kan till exempel glömma bort den undersköna hundbilen i den amerikanska komedin “Dum och dummare” från 1994. Bilen lyfter hela filmen och förstärker karaktärerna samtidigt som den på ett mycket effektivt sätt avväpnar fienderna. Limousinchauffören Lloyd och hundfrisören Harry åker på ett huvudlöst äventyr till Aspen i Harrys pälsklädda skåpbil försedd med tunga, nos, öron och svans.

Bilar används också flitigt i barnfilmer och särskilt i Disneys regi. Filmen “Bilar” ligger nära till hands men det finns också svenska exempel att välja bland. I “Stadens hjältar” figurerar en hel stad bebodd enbart av olika slags fordon. Polisbilen Palle, bärgningsbilen Berra, brandbilen Bella och den busiga racerbilen Ragge är bara några av stadens alla bilar. Fordonen har olika personligheter som återspeglar vanliga människors tankar och känsloliv. Serien förmedlar empati och sedelärande moral på ett för barn lättillgängligt sätt.



shadower