Kitt och Nattens riddare

Pilotavsnittet till en av 1980-talets största succéer hette Knight of the Phoenix och sändes den 26 september 1982. Den berömda serien med den brottsbekämpande och intelligenta bilen Kitt hette “Knight Rider” på engelska och översattes rakt av till “Nattens riddare” på svenska. I översättningen förlorade man dock betydelsen av huvudpersonens efternamn “Knight” i titeln. Serien blev dock mycket populär och sändes i hela fyra säsonger med 90 avsnitt mellan 1982 och 1986.

Bakgrundshistorien handlar om hur den samhällsmedvetne miljonären Wilton Knight beslutar sig för att rädda en ung och svårt skadad polis vid namn Michael Long (spelad av David Hasselhoff) som har fått sitt ansikte bortskjutet. Efter en lyckad plastikoperation tar Michael Long över sin rike välgörares efternamn och som Michael Knight påbörjar han ett nytt liv i brottsbekämpandets tjänst tillsammans med miljonärens senaste projekt. Detta projekt visar sig vara en talande superbil kallad KITT (Knight Industries Two Thousand). Uppfinnarens alla miljoner står nu också till förfogande för att bekosta uppdraget och en stor lastbil fungerar som förvaringsplats, mekanisk verkstad och högkvarter.

Kitt visar sig vara en specialmodifierad svart Pontiac Trans-Am med artificiell intelligens rustad för snabba biljakter, hopp över broar och tak samt beväpnad med bland annat infraröda söksensorer, eldkastare och rökbomber. Därtill kunde bilen även tala och den hade en helt egen personlighet med särpräglad humor. Michael Knight kunde kalla på bilen via sitt armbandsur och den tog sig igenom murar såväl som betongväggar för att undsätta honom. Tillsammans gjorde denna duo allt för att sätta dit de brottslingar som trodde sig kunna stå över lagen. Överlag kännetecknades serien av snabba biljakter och underhållande action.

David Hasselhoff och teamet bakom Kitt och “Night rider” gjorde även en film baserad på de första säsongerna som hette “Knight Rider 2000”. Trots att filmen blev en hit så valde man att inte gå vidare med fler säsonger och det var relativt tyst kring serien tills 2008 då den pånyttföddes med en ny skådespelare. Justin Bruening spelar Mike Tracer som passande nog visar sig vara Michael Knights son. Val Kimler står för rösten till superbilen Kitt som i vanlig ordning bistår sin förare i kampen mot brottsligheten. David Hasselhoff dyker naturligtvis upp och lämnar över stafettpinnen till sonen som tar över och bokstavligen introducerar 80-talets hit serie för 2000-talets publik.shadower