När du ska sälja din bil!

Att tänka på innan bilen säljs

Att ha tid och inte stressa är rätt i nästan alla lägen när man ska sälja något. När det gäller din bil är förberedelser och tålamod nästan ännu viktigare, men hur ska man göra då?

Vårda bilen

Se till att göra din bil så säljbar som möjligt, dammsug den noga och torka av alla blanka ytor. Tvätta, polera bilen ordentligt, se till att det är rent i motorrummet. Se till att inte ha uppenbara skador på bilen, som stenskott o.s.v. Det är värt att investera i att ha en vårdad bil.

Värdera bilen

Kolla vad andra tar för liknande bilar på nätet, sök på begagnatpriser på annonssidor. Ett annat alternativ är värdera din bil hos en seriös bilhandlare. Överskatta inte din bils värde, men sätt inte ett för lågt pris om du har tid att vänta. Kom ihåg att nästan alla begagnade bilköp oftast går blir prutade på, så ha en marginal nedåt.

Nu är du vet vad din bil ska kosta och snyggat till bilen efter konstens alla regler så är det dags att annonsera din bil. Gör det på olika platser som Facebook, Blocket osv.

Var iskall

Nu är det dags att visa bilen för intresserade, om någon ska provköra, så be om körkort och följ med. Berätta ärligt om allt du vet om bilen och kom ihåg att när en köpare kommer så är dom i regel intresserade så var iskall i förhandlingen, du vet vad som är ditt slutpris, gå aldrig under det. När du fått minst det du vill ha, så skriv kontrakt. Sälj bilen i befintligt skick och var överens om att eventuellt dolda fel är köparens ansvar.

Utbyt legitimation och ta kort på kontraktet och era legitimationer. Gör ägarbyte direkt när du fått betalt. Det är noga att du har korrekta uppgifter på köparen, annars kanske ägarbytet inte går igenom. Se till att båda två får samma avtal och var överens med varandra, det är bra att vara två som visar upp bilen.

Betalning

Låt inte grupptryck påverka dig, känns det inte rätt eller hotfullt så lämna inte ut nycklar eller papper. Visa aldrig upp registreringsbevis förrän ni är överens och har fått dina pengar insatt på konto över Swish. Swish betalningar fungerar upp till 150 000 kronor, handlar det om mer pengar så bör ni sköta affären på en bank alternativt en postväxel.

Undvik kontanter i alla lägen, speciellt om det handlar om stora summor pengar. Då är det alltid bättre att se till att mötas och göra upp affären med en tredje part som en bank eller liknande.

[b]Lycka till med din försäljning, nu har du råda att åka och bada på Kanarieöarna![/b]shadower