Tillbaka till framtiden

Filmen “Back to the Future” släpptes i USA 1985 och blev snabbt filmen på allas läppar. De två uppföljarna kom 1989 och 1990. Michael J. Fox spelar huvudrollen som den 17-årige Marty McFly och Christopher Lloyd spelar den smått galne vetenskapsmannen Dr. Emmet Brown. Med hjälp av en tidsmaskin som uppfinnaren byggt av en gammal bil reser Marty ofrivilligt trettio år tillbaka i tiden och råkar stöta på sina föräldrar som tonåringar. Problemen börjar hopa sig när Marty inser att hans blivande mamma har börjat intressera sig för honom istället för hans pappa. Marty måste nu se till så att föräldrarna blir förälskade för att undvika att utplåna både sig själv och sin syster.

Dessutom måste Marty leta upp den unge Emmet Brown då plutoniumet som driver tidsmaskinsbilen tog slut när han var tvungen att kasta sig in i bilen för att undkomma den terroristattack som Emmet utsattes för. Doktorns betydligt yngre version bistår med informationen att Marty måste kanalisera åskans kraft för att ta sig tillbaka till framtiden. Handlingen är både underhållande och spännande samt bjuder på såväl action som humor. Det är inte svårt att förstå varför filmen hör hemma inom genren sci-fi komedi.

I centrum står den fantastiska tidsmaskinen i form av en futuristisk DeLorean DMC-12. Anledningen till att det blev just en DeLorean sägs bero på modellens uppvikbara dörrar som gjorde att den omgavs av en särpräglad utomjordisk mystik och ett unikt utseende. Bilen var försedd med ytterpaneler av rostfritt stål och kunde köra riktigt snabbt och flyga mellan tidszonerna med ljusets hastighet. Bilmodellen DeLorean var en sportbil som tillverkades av DeLorean Motor Company. Företaget hann aldrig tillverka fler modeller innan det gick i konkurs.shadower