Gasen i botten Herbie

Disney ligger bakom succén med den lilla folkvagnsbubblan Herbie. Den omtalade bilen har en egen själ och kan köra sig själv och är världens mest berömda Volkswagen typ 1. “Gasen i botten Herbie” eller “Love Bug” hade premiär den 24 december 1968 och visades för första gången i Sverige den 17 oktober 1969.

Filmen handlar om hur racerföraren Jim Douglas är nära att ge upp sin karriär med alltför många förlorade lopp och kraschade bilar bakom sig. En dag råkar han möta den tänkande bilen Herbie och en obruten vinnarturné tar sin början. Duon vinner lopp efter lopp vilket drar till sig uppmärksamhet från den högdragne och otrevlige bilhandlaren Peter Thorndyke. Det visar sig att han tidigare ägt Herbie men dömt ut den lilla bubblan som en hopplös skrothög utan framtid. Han är nu fast besluten att vinna tillbaka bilen för att avsluta jobbet.

Den första filmen fick ytterligare fyra uppföljare genom åren. 1974 kom “Full speed igen, Herbie”, för att 1977 följas av “Herbie i Monte Carlo”. 1980 var det dags för “Herbie vild och galen” och 2005 släpptes “Herbie: Fulltankad”. Kanske är filmerna älskade av barn världen över just på grund av den lilla bilens stora hjärta.shadower