Stephen Kings mordiska bilar

Stephen Kings “Christine” är en skräckhistoria om en galen bil som filmatiserades 1983. Ett genomgående tema i bland annat filmhistorien är skräcken för maskiner och särskilt hotet från maskiner med artificiell intelligens. Denna maskinskräck blir läskigt konkret i filmen om dödsmaskinen Christine som tänker själv, kör själv, reparerar sig själv och på egen hand planerar och utför mord.

Den unge och lättpåverkade Arnie Cunningham köper bilen Christine, som är en röd Plymouth Fury från 1958, av en gammal man. Det tar inte lång tid innan Arnie blir helt uppslukad och besatt av bilen. När några ungdomar bryter sig in i garaget och vandaliserar bilen börjar en mordisk hämndturné som sätter skräck i grannskapet.

2011 fortsätter Stephen King att skriva om mordiska bilar i novellen “Mile 81” som handlar om en sliten och smutsig kombi som kör runt i vildmarken och mördar alla människor den möter. Bilen gör sig inte bara skyldig till mord utan den äter dessutom upp sina offer. I en senare publikation kallad “The Bazaar of Bad Dreams” visar sig bilen vara en utomjordisk livsform som antagit gestalten av en bil för att kunna locka till sig potentiella offer.shadower