Mad Max och Interceptor

Mel Gibson spelar trafikpolisen Max Rockatansky i den postapokalyptiska filmen “Mad Max” från 1979. Både i “Mad Max” och i uppföljaren “Mad Max 2: The Road Warrior” 1981 kör han omkring i en modifierad Ford Falcon från 1973. Denna bil kallas Interceptor och Mad Max både bor i bilen och använder den för att jaga brottslingar.

Max lever i ett framtida Australien som härjats av en kärnvapenkatastrof. I detta ökenlandskap överlever bara de starkaste och hemska gäng rånar och mördar alla i sin väg. När den före detta polisens fru och barn dödas av ett motorcykelgäng blir Max galen av sorg och ilska. Han tar ut sin hämnd på hela gänget och blir nu en kringflackande ensamvarg i ett ogästvänligt och kargt ödeland.

Långsamt förvandlas han till en rättvisans vägriddare och hittar tillbaka till de moraliska ideal han en gång haft. Med sin Interceptor och sin hund blir han brottslighetens värsta fiende och bilen utrustas med diverse vapen och terränglösningar för att göra den snabb, bränslesnål och lättanvänd. Temat med snabba bilar i en dystopisk laglös värld fortsätter i “Mad Max bortom Thunderdome” 1985 och i “Mad Max: Fury Road” 2015 där Tom Hardy spelar Max.shadower