Framtidens bilar i filmvärlden

Något människan har ägnat sig åt ända sedan uppkomsten av science fiction-genren är att försöka föreställa sig vilka tekniska framsteg som vi kommer att göra i framtiden. Dessa föreställningar visar sig bland annat på vita duken, där olika science fiction-filmer visar sin tolkning av den teknik vi kommer att använda om hundra eller om tusen år. Vanliga inslag är till exempel ”mobiltelefoner” i form av chipimplantat, robotar med AI, och, självklart, flygande bilar.

Två exempel på filmer och tv-serier som använder sig av flygande bilar som en del av sin vision av framtiden är Altered Carbon och Mute. Altered Carbon är en serie skapad av Netflix, som hade premiär år 2018. Den baseras dock på en roman av Richard K Morgan från år 2002. I serien är människan uppdelad i de som lever ovanför det molntäcke som ständigt täcker jordens yta, och de som lever på marken, under molnen och i konstant regn. De flygande bilarna är således reserverade för samhällets elit (och polisen).

Även filmen Mute hade premiär under 2018. Den regisserades av Duncan Jones, och utspelar sig i en framtid som inte känns allt för avlägsen, men som ändå har tydliga inslag av science fiction – däribland flygande bilar. Filmen visar dock även exempel på framtidsbilar som gränsar till att inte vara science fiction, utan verklighet, som självstyrande bilar.

En av de mest klassiska flygande bilarna i science fiction-filmer är dock utan tvekan Doc Browns DeLorean i Back to the Future Part II. I denna uppföljare till Back to the Future åker Marty och Dr Brown faktiskt till framtiden, och alla tittare förstår direkt vilken typ av framtid de är på väg till när Doc Brown säger den klassiska repliken: ”Where we’re going, we don’t need roads!”. Sedan fäller han helt sonika in däcken på bilen, medan den lyfter och flyger iväg. Mycket riktigt är det inte bara doktorns DeLorean som flyger i framtiden, utan allt från bilar till skateboards.

En anledning till att vi har långt kvar till flygande bilar i verkligheten är sannolikt att dagens forskare och bilkonstruktörer är upptagna med att skapa en bil som är hållbar för vår miljö. En mer realistisk framtidsbil är därför kanske en elbil som är lika effektiv som en bil med förbränningsmotor, och som kan laddas på lika kort tid som det tar att tanka. Om du vill se hur långt dagens elbilar har kommit mot detta mål, ska du gå in på Hyundai.se.shadower