Greased Lightning och bilarna i Grease

Grease är långt ifrån en bilfilm, men trots det innehåller den en hel del intressanta bilar för den som gillar amerikanska veteranbilar. Två av filmens mest kända scener centreras nämligen kring bilar. Det handlar så klart om dragracet mellan Danny Zuko och hans rival Craterface, samt om drömrenoveringen av Greased Lightning, då Danny och hans gäng dansar och sjunger om bilens fantastiska egenskaper.

När det gäller dragracingscenen är det två bilar som står i fokus, nämligen Danny Zukos Greased Lightning och Craterfaces Hell’s Chariot. Bilarna möts i ett dragrace utöver det vanliga, där inga regler gäller förutom att komma först över målgången. Om du själv tävlar i dragracing, och vill ha lika bra stöd från publiken som Danny och Craterface har under sitt race, kan du prova att ”muta” dem genom att dela ut reklamgodis med ditt namn på. På Medtryck.com kan du enkelt beställa godiset, så att du kan koncentrera dig på att träna inför racet.

Den Greased Lightning som vi får se i dragracescenen är en vit 1948 års modell Ford Deluxe med silverblixtar målade på sidorna. Det är dock inte Greased Lightning som är den mest kända bilen från Grease, utan Zukos motståndares, Hell’s Chariot. Bilen är en svart, custombyggd Mercury Series 9CM från 1949, och är dekorerad med flames vid sidorna och vid strålkastarna. Dessutom har bilen vassa metallflammor som sticker ut från hjulen med syftet att kunna punktera sina motståndares hjul, eller orsaka ännu större skada. Trots att bilen förlorade racet har den blivit en av de mest ikoniska filmbilarna någonsin, och när bilen dök upp till försäljning år 2015 var prislappen 600 000 dollar. Bilen hade då dessutom signerats av den kvinnliga huvudrollsinnehavaren i Grease, Olivia Newton-John.

Senare i filmen dyker den mer ikoniska versionen av Greased Lightning upp. I drömscenariot får bilen metallicröd lackering och en genomskinlig motorhuv, och det är även denna version som dyker upp i slutet av filmen och flyger iväg – den var kanske med andra ord fortfarande kvar i drömmen. Oavsett vilket, har både Greased Lightning och Hell’s Chariot blivit verklighet i många bilfantasters värld, tack vare deras roller i filmen Grease.shadower